Angst
Angst kan oppleves som uro, anspenhet og en forventning om at noe farlig kommer til å skje. Det er altså en følelse av redsel, og oppleves som ukontrollerbart for den det gjelder. Mange opplever angsten hovedsaklig som kroppslige symptomer, i form av høyere puls, hjertebank, skjelvinger, svette, kvalme, uvirkelighetsfølelse, smerter i brystet, nummenhet og svimmelhet. Men, angsten opptrer også sammen med negative tankemønstre og såkalte katastrofetanker. En vanlig reaksjon på dette er at vi vil forsøke å komme bort fra, eller unngå de situasjoner der dette opptrer, som igjen bidrar til å holde angsten ved like. Samtaleterapi, også kjent som psykoterapi, kan være en effektiv behandlingsmetode for angstlidelse. Det gir deg muligheten til å utforske dine følelser, tanker og oppførsel i et trygt og støttende miljø. Gjennom denne prosessen kan du utvikle bedre forståelse og mestring av dine symptomer, og identifisere og endre de underliggende tanke- og atferdsmønstrene som kan bidrar negativt.
Søvn
Søvn er en essensiell del av helse og velvære, og det er viktig å forstå hvorfor god søvn er så viktig for kroppen og sinnets funksjon. Langvarig søvnmangel kan ha negative konsekvenser for kropp og sinn, inkludert økt risiko for hjerte- og karsykdommer, fedme, diabetes, humørsvingninger og svekket immunforsvar. Behandlingen av søvnmangel kan omfatte en rekke tiltak, inkludert regulering av søvnsyklusen, endringer i søvnhygiene, terapeutiske teknikker for avspenning og stressmestring, og i noen tilfeller medikamenter for å hjelpe til med å regulere søvnen. Hvis søvnproblemer vedvarer, kan det være nyttig å oppsøke en lege eller søvnspesialist for videre evaluering og behandling.
Nevroplastiske lidelser er tilstander der hjernens evne til å tilpasse seg og endre seg, kjent som nevroplastisitet, spiller en sentral rolle i utviklingen og vedlikeholdet av symptomer. Disse lidelsene kan oppstå som et resultat av overaktive eller feiljusterte nervebaner i hjernen og nervesystemet. Dette kan føre til en rekke symptomer, inkludert kronisk smerte, tretthet, søvnvansker, muskelspenninger, og overfølsomhet for stress eller sensoriske inntrykk.
Eksempler på nevroplastiske lidelser inkluderer fibromyalgi, kronisk utmattelsessyndrom (ME/CFS), funksjonelle nevrologiske lidelser (FND), og irritabel tarmsyndrom (IBS). Disse tilstandene kjennetegnes ofte av en kompleks samhandling mellom fysiologiske, psykologiske og miljømessige faktorer.
Det som gjør nevroplastisitet viktig i behandlingen av slike lidelser, er hjernens evne til å "lære" nye mønstre og tilpasse seg. Med riktig tilnærming, som inkluderer kognitiv terapi, fysisk aktivitet, stressmestring og teknikker for å roe nervesystemet, kan mange oppleve bedring. Fokus på trygghet, kontroll og kroppslig tilstedeværelse er også sentrale elementer i behandlingen.
Hos oss får du hjelp til å forstå hva som skjer i kroppen og hvordan du kan jobbe aktivt for å bryte mønstrene som opprettholder symptomene dine. Vi møter deg med kunnskap og respekt for både dine fysiske og psykologiske utfordringer.
Nevroplastiske lidelser
Stress
Stress er kroppens naturlige respons på utfordrende situasjoner eller krav. Det kan være forårsaket av ulike faktorer, inkludert arbeid, familie, økonomi og helseproblemer. Kortvarig stress kan være nyttig for å møte kortsiktige utfordringer, men langvarig eller kronisk stress kan være skadelig for helsen. Langvarig stress kan føre til en rekke helseproblemer, inkludert økt risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes, fedme, søvnproblemer, depresjon og angst. Behandlingen av stress kan omfatte en rekke tiltak, inkludert regulering av stressende situasjoner, endringer i livsstil og kosthold, øvelser for avspenning og stressmestring, og terapeutiske teknikker for å håndtere underliggende psykologiske og emosjonelle faktorer. Hvis stressnivået ditt blir for høyt eller du har problemer med å håndtere stress, kan det være nyttig å søke hjelp fra en profesjonell, som en lege eller en terapeut, for å få støtte og veiledning.
Foreldreveiledning
I møte med barna våre, enten de er 3, 7 eller 15 år gamle, støter vi som foreldre ofte på utfordringer og vanskelige følelser. Vi opplever kanskje vansker i grensesettingssituasjoner, og fortviler oss over at barna ikke hører etter og gjør som vi ønsker. Smårollingen har kanskje begynt å ha hyppige raseriutbrudd, tenåringsdattera låser seg inne på rommet og gjør seg utilgjengelig, imens syvåringen har begynt å grue seg til å gå på skolen. Dette er vanlige eksempler på situasjoner som krever mye av oss som foreldre, og som kan gjøre at vi føler oss både utilstrekkelig og mislykket som omsorgspersoner. Ikke minst går det ut over relasjonen vi har til barna våre i en viktig og formativ tid, der forholdet til foreldre spiller en viktig rolle for fremtiden.
Kronisk sykdom
Kronisk sykdom har ofte en betydelig innvirkning på vår psykiske helse på flere måter. I mange tilfeller fører det å leve med de kontinuerlige utfordringene knyttet til sykdommen til mye stress og bekymring, som igjen gjør oss sårbare for utvikling av både angst og depresjon.
En kronisk sykdom kan også begrense en persons muligheter til både fysiske og sosiale aktiviteter, noe som igjen kan føre til isolasjon og følelse av ensomhet.
Frykt for fremtiden, som bekymringer for forverring av tilstanden, tap av uavhengighet, senskader og i noen tilfeller død, er strevsomme tanker å måtte forholde seg til i dagliglivet. Det å skulle forholde seg til sykdommen, og å akseptere at den vil følge deg resten av livet kan føles både urettferdig og skummelt, og føre en rekke vanskelige følelser som eksempel sinne, sorg og utmattelse.
Noen mennesker opplever også skyldfølelse, spesielt hvis de føler at de er en byrde for sine nærmeste. Å håndtere de fysiske og mentale aspektene av en kronisk sykdom kan være overveldende, og dette kan ha negativ innvirkning på selvbildet og selvtilliten.
Utbrenthet, også kjent som "burnout," er en tilstand preget av kronisk utmattelse, følelsesmessig utmattelse, og redusert effektivitet og motivasjon i jobbrelaterte aktiviteter. Det er vanligvis forårsaket av langvarig eksponering for stress i arbeidslivet, og det påvirker ofte personens fysiske, mentale og følelsesmessige helse. Behandlingen av utbrenthet kan inkludere individuelle og gruppebaserte tiltak som fokus på mestring av stress, endringer i arbeidsmiljøet og terapi for å håndtere underliggende psykologiske og emosjonelle faktorer.
Arbeidsrelatert stress er en reaksjon på de fysiske og psykososiale belastningene som oppstår i arbeidssituasjoner. Det kan skyldes høye arbeidskrav, lav kontroll over arbeidet, dårlig støtte fra kollegaer og ledere, samt konflikter på jobben. Arbeidsrelatert stress kan føre til fysisk og emosjonell utmattelse, søvnproblemer, konsentrasjonsvansker, irritabilitet og depresjon. Behandlingen av arbeidsrelatert stress kan omfatte en kombinasjon av tiltak som ergonomi og organisatoriske endringer for å redusere arbeidsbelastningen, støttende og emosjonell støtte fra ledere og kolleger, og individuell eller gruppebasert psykoterapi for å lære mestringsstrategier for stress og bedre håndtering av arbeidslivet.
Utbrenthet
Traumer
Et psykologisk traume er en hendelse som oppleves som en trussel mot eget eller andres liv og helse. Situasjonen føles ukontrollerbar og overveldende, og utløser ofte en ekstrem følelse av hjelpesløshet og redsel. I etterkant av slike hendelser kan vi streve med å regulere egne følelser, vi kan føle oss triste, sinte og redde, og vi kan føle på skam og skyld i forbindelse med det som har skjedd. Vi kan få store vansker med å stole på andre mennesker, og mange utvikler et negativt selvbilde, preget av tanker om å være et dårlig menneske. Noen opplever seg fjerne og numne, og får vansker med både konsentrasjon og hukommelse. Stressreaksjonen som forekommer både under og etter en traumatisk hendelse innebærer sterke kroppslige reaksjoner, som igjen kan føre til kroppslige plager i ettertid.